Омбудсманът на Пловдив  представи своя отчет на дейността си като обществен

...
</TD
>Омбудсманът на Пловдив  представи своя отчет на дейността си като обществен
Коментари Харесай

Клиент на мобилен оператор прекрати предсрочно договора си, получи заплашителен есемес

Омбудсманът на Пловдив  представи своя доклад на активността си като публичен медиатор на територията на община Пловдив през миналата 2023 година. Ето един от най-интересните проблеми, постъпили в институцията:

" Бивш клиент на мобилен оператор изрече своите терзания за това, че откакто е преподписал своя контракт, който включва няколко абонамента, след към 2 месеца операторът своеволно е трансформирал месечната такса на всички телефони с по няколко лв. допълнително.

Афектиран от това, той е решил да приключи предварително контракта си и да подписа нов с различен оператор, който предлага доста по-добри условия. Разбира се, за тези си дейности му е начислена наказателна такса. Считайки, че тази такса може да бъде разсрочена във времето, без това да е контрактувано, той стартира да внася единствено по 20 лв. на месец за погасяването й.

След към година и половина операторът взема решение, че това не е в негов интерес и е изпратил сигнален есемес, с който жителят бива подканен да заплати остатъка от цялото си обвързване, другояче той ще бъде даден на съд и ЧСИ.

Изплашен от наличието на sms-а, жителят заплаща цялата сума едновременно, само че е изискал да му се издаде някакъв документ, с който да се отрази неналичието на отговорности. За него не беше ясно тъкмо от кого е получен въпросният sms - от оператора, от коректорската компания или от ЧСИ. Той ни даде и преписка по е-поща, която е водил с оператора. Изпитваше съществено подозрение, че макар че в директен текст в пощата си той е получил информация, че задължението е погасено изцяло, се допускаше вероятността дългът да е продаден на коректорска компания.

По този метод той в действителност нямаше да има отговорности към оператора, само че тогава би могъл да има подобен към събирач на задължения. Нашето в началото изследване доближи до информацията, че номерът, от който е получен есемесът, съставлява споделен къс номер, от който се изпращат къси безвъзмездни известия, много постоянно с рекламна цел.

Според нас беше ясно, че задължението беше заплатено изцяло, само че за сигурност на жителя посредством публично писмо ще желаяме удостоверение от съответния оператор, нещо, което занапред следва, тъй като писменият сигнал дойде при нас в края на 2023 година, а жителят съумя да пристигна при нас, с цел да изложи случая персонално, на което той изключително държеше, в края на месец януари 2024 година ".
Източник: plovdiv24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР